Miért nem jó a multikban kapható táp nagy testű kutyádnak?

Azért szeretjük a multikat, mert egy helyen tudjuk megvenni az élelmiszert, a vegyi termékeket, a kutyakaját és akár a kerti bútort is. Ráadásul minden kutyaeledel zacskóját szerepel, hogy teljes értékű, szóval a legtöbb gazdi még örül is, hogy olcsón hozzájut a kedvencének megfelelő táphoz. Azonban ez nem igaz. Ha végig nézel egy hipermarket kutyakaja kínálatán, a csomagolásokon egytől egyig boldogan pózolnak a kutyusok, ráadásul nagy betűkkel szerepel rajtuk, hogy teljes értékű tápról van szó. Azonban a látszat csal.

Ezt pedig azonnal láthatod te is, ha megfordítod a csomagolást és megnézed az összetevőket. Amit látni fogsz, az a minimális a hústartalom, a kevés vitamin és ásványi anyag, valamint a kutya számára káros gabona igen magas mennyiségben. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Hogy írhatják egy kutyaeledelre, hogy teljes értékű, ha alig van benne hús?

A helyzet az, hogy a jelenlegi, ezzel kapcsolatos szabályozás nagyon megengedő a gyártóval szemben. Ugyanis teljes értékűnek számít az az eledel, amely megfelel egy minimális, 15%-os fehérjetartalomnak, mely az állat életben maradásához épphogy szükséges. Ez a mennyiség viszont elérhető a gyártó számára olcsó alapanyagokkal, mint a kukorica vagy olyan növényi összetevők, mint a gabonafélék. Az így előállított eledeleket pedig nagyon kedvező áron tudják piacra dobni. Így a kasszánál te valóban kevesebbet fizetsz. Viszont érdemes tudnod, miért is adod ki ezt az összeget.

A kutya imádja ezeket az eledeleket, mi lehet velük a gond?

A kérdésre a válasz az ízfokozók és színezékek. Ezek által ugyanis kifejezetten ínycsiklandóvá válik a táp a kutya számára. Az étkezés a kutyák számára viszont nem gasztronómiai élmény, hiszen nekik erre az életben maradáshoz, a létfenntartáshoz van szükségük. Tehát az ételnek elsősorban táplálónak kell lenniük. Az ízüknek pedig a minőségi összetevőkből kell adódniuk.

Nem beszélve arról, hogy ezek a szintetikus összetevők növelik a rák kialakulásának kockázatát is. A színezőanyagok használható mennyiségét például pontosan e tény miatt az elmúlt időszakban fele annyira csökkentették. Mivel az európai szabályozás szerint nem kell feltüntetni név szerint az összes színezéket és tartósítószert, a csomagolásokon általában csak az olvasható, hogy „adalékanyagok” vagy „antioxidánsok”, így ki sem derül, pontosan mi került a tápba.

Miért károsak a nagy testű kutyák számára a nem megfelelő összetevők?

Természetesen egyik kutya számára sem egészségesek a nem minőségi összetevők, viszont van a nagy testű kutyák szempontjából van néhány kifejezetten kritikus pont ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy a növényi összetevőkből nem tud elegendő energiát nyerni, nem képes hasznosítani a szervezete ezeket az alapanyagokat. További szempont, hogy mivel a gabonafélékkel szénhidrát jut a kutya szervezetébe, ezért a mirigyeik folyamatosan inzulint termelnek.

 

Mikor már túl sok szénhidrát jut a kutya szervezetébe egy rossz minőségű táppal, egy idő után egyszerűen már képtelen lesz több glükózt feldolgozni, a fölösleges mennyiség pedig zsírrá alakul. Innentől kezdve pedig egyenes az út az elhízáshoz, a bél- és gyomorproblémákhoz, valamint az ízületi megbetegedésekhez. Ez pedig egy nagy testű kutya szempontjából nagyon nagy baj. Az alkatukból kifolyólag egyébként is nagyon kell vigyázni az ízületeikre, hiszen sokkal nagyobb nyomásnak vannak kitéve, mint a kisebb kedvencek esetében.

 

A nem megfelelő táplálék pedig megrövidítheti a kutyád életét. Egy minőségi táppal viszont éppen az ellenkezőjét érheted el. Az állati eredetű szénhidrátok megfelelő mennyiségben fontos szerepet játszanak az ízületi, csont és bőrfelületek kialakításában és védelmében. Nem beszélve arról, hogy az „olcsó tápokban” található kukorica és szója, valamint a minőségi eledelekben levő rizs között óriási a különbségek vannak a kutya szempontjából.

 

A kukoricában található aflatoxin ugyanis mérgező az állat számára, míg a szója a magas fitát tartalma miatt gátolja a tápanyagok felszívódását és gyulladásokat is okozhat. A szója emellett fito ösztrogén tartalommal is bír, így érdemes kifejezetten kerülni az eledel kiválasztásakor. Jótékony hatású azonban a rizs, a sárgarépa, a lenmag, a csicseriborsó, az útifű maghéj, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a vörösáfonya, valamint a málna is.

„Úgy gondolom, nem tudom hosszútávon kifizetni a drágább tápot!”

Tudjuk, a nagy testű kutya sokat eszik és sokszor nehéz finanszírozni a kedvenced étvágyát. Van azonban egy jó hírünk. A minőségi összevetőkből készült tápból sokkal kevesebbet eszik a kutyád, ugyanis hamar jóllakik. Mivel az olcsó tápok nem rendelkeznek elég tápanyagtartalommal, a kutya akár 500-1000 grammot is elfogyaszthat belőle egy étkezés alkalmával, míg egy minőségi eledel esetében ez a mennyiség fele vagy negyed annyi.

Miért fontos a húsfogyasztás a kutya számára?

A kutya egy ragadozó állat. Legyen szó a legkisebb szobakedvencről vagy a legnagyobb munkakutyáról, mindegyiküknek kifejezetten hús fogyasztására alkalmas tépőfogaik vannak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kizárólag hatalmas húsdarabokat kell elé tennünk. Fontos azonban a magas hústartalmú, megfelelő tápanyagokkal és vitaminokkal dúsított táp fogyasztása, hiszen így minden igényük kielégíthető.

Ráadásul mivel az olcsó tápok nem rendelkeznek elég tápanyagtartalommal, a kutya akár 500-1000 g-otis elfogyaszthat belőle egy étkezés alkalmával, míg egy minőségi eledel esetében ez a mennyiség fele vagy negyed annyi. A multikban kapható tápok ízesítése is csalóka. Ugyanis lehet, hogy marha ízű az adott eledel, azonban rendszerint ez mindössze 4% hústartalmat jelent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jó minőségű marhahús vagy bárányhús teszi ki ezt a 4%-ot. Hiszen 1 kg minőségi hús több ezer forintba kerül, míg egy ilyen kutyatáp kilója csupán 350 – 500 forint között mozog.

A legtöbb ilyen „olcsó” eledelnél megfigyelhető, hogy az összetevői főleg gabonákból állnak, hústartalmuk viszont nagyon alacsony. Ennek az oka nagyon egyszerű. Egy kilogrammnyi csirkemell legalább 1400 forintba kerül, a kukoricából ugyanennyi mennyiség viszont mindössze 70 forint körül mozog. Így rengeteg pénzt tudnak spórolni a gyártók.

Mi történik, ha egy nagyméretű kutya nem megfelelő összetételű tápot eszik?

Természetesen, ha egyszer – kétszer előfordult már korábban, hogy ilyen eledelt kapott, nem kell megijedned. Azonban ha kicsi kora óta kizárólag csak ilyen tápokat fogyaszt, egy idő után kiütköznek majd a negatív hatásai.

  • Vannak kutyák, akik szervezetében egy idő után ételallergia alakul ki, elkezd hullani a szőrük, viszketni a bőrük és kedvetlenek lesznek.

  • Ha régóta ilyen fajta tápot eszik a kedvenced, nagy esélye van az elhízásra, ezzel együtt pedig út nyílik a bél – és gyomorbántalmak kialakulása, a nagy súly miatti ízületi bántalmak és az erek elzsírosodása előtt.

  • A nem megfelelő táplálás szívproblémákhoz is vezethet.

Minden fentebb említett megbetegedés folyamatos orvosi kontrollt és sok esetben gyógyszer szedést igényel, ami nem csak a kutyát teszi ki hosszú távú kellemetlen szituációknak, de a gazdi számára is igen nagy költségeket jelentenek. Gondolj csak bele! Te sem eszel minden nap gyorsétteremben, mert tisztában van azzal, hogy nem tesz jót a szervezetednek. Évekkel ezelőtt egy amerikai dokumentumfilmes vetette magát kísérlet alá, egy hónapon keresztül a McDonald’s-ban reggelizett, ebédelt és vacsorázott. Harminc nap alatt 12 kilót hízott, depressziós lett, szívproblémákkal és szexuális zavarokkal küzdött. Valahogy így kell elképzelni azt is, ami a kutyád szervezetében zajlik nem megfelelő táplálék fogyasztása alatt.

Milyen a jó kutyatáp?

Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, egy jó kutyatáp minden összetevőjét tudja hasznosítani kedvencünk szervezete és jótékony hatással van egészségére és fejlődésére. Valójában a megfelelő táplálkozás a kutyád hosszú, boldog, egészséges életének az alapja. A magadshústartalommal, állati eredetű szénhidráttal, zöldségekkel és gyümölcsökkel ellátott kutyatápok ugyan drágábbak azoknál, melyeket a multik polcain találsz, ugyanakkor ízletesek és garantáltan teljes értékűek a szó valóban szoros értelmében.

Ezek az eledelek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ami azt jelenti, hogy mindenből annyi jut egy  – egy étkezéssel a kutya szervezetére, amennyire szüksége van. Minden egyes összetevőt tud hasznosítani, így nem kell tartani az elhízástól vagy egyéb betegségek kialakulásától. Mint ahogy említettük, a táplálkozás a kutya számára a létfenntartáshoz szükséges. Tehát ha egyszer megtaláltad a számára megfelelő tápot, ő élete végéig boldogan fogyasztja majd azt. Így lesz a szőre dús és csillogó, makkegészséges és így élhet hosszú, boldog életet a négylábú családtag.

Összefoglalva tehát a következő a helyzet. A multikban kapható kutyaeledelek ugyan sokkal olcsóbbak, mint a szaküzletekben vásárolható társaik, azonban:

  • Az alacsony tápanyagtartalom miatt a kutya akár kétszer annyit is megeszik belőle egy étkezés alkalmával

  • A kutya számára szükséges minimum mennyiséget sem éri el a hústartalmuk.

  • Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek fogyasztása hosszú távon kifejezetten káros a kutya számára.

  • A felmerülő egészségügyi problémák nem csak a kutya szervezetét, de a gazdi pénztárcáját sem kímélik.

A megfelelő összetételű kutyatápok esetében ugyan a pénztárnál többet fizet az ember, azonban:

  • A kutya minden étkezés alkalmával megkapja a szervezete számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat.

  • Ezek a tápok nem tartalmaznak olyan összetevőket, melyek károsak a kutya számára.

  • A kedvenced szőre fényes lesz, ő maga pedig aktív, boldog és egészséges életet élhet és hosszú ideig veled marad.